MERCELIS – WHITE FLEMISH TRASH

Artiest info
Website
facebook

Label: Starman Records

Nadat hij in 1992 de finale van ‘Humo’s Rock Rally’ had bereikt duurde het nog vier jaar vooraleer de uit Turnhout afkomstige singer-songwriter Jef Mercelis zijn officiële debuutalbum “The Hopes & Dreams Of A Drunk Punk” uitbracht. Omdat die plaat niet meteen tot een grote doorbraak leidde begon hij sfeervolle filmmuziek te componeren en muziek voor theater- en dansvoorstellingen.

Tien jaar na zijn eerste album volgde in 2005 pas een tweede plaat met “Western Union” waarop Jef Mercelis vooral rocknummers had opgenomen. En wie dacht dat hij daarmee gelanceerd zou zijn als producent van platen heeft het toch verkeerd want pas nu brengt hij zestien jaar na album nummer twee een derde langspeler op de markt.

De titel van deze nieuwe plaat is “White Flemish Trash” en voor de opname van de tien songs die een plaats veroverden op het album kreeg hij muzikale ondersteuning van instrumentalisten Teuk Henri op gitaren en Patrick Clauwaert op drums en van Matt Watts die de backing vocals verzorgt. Zelf speelt Jef Mercelis op piano bij deze liedjes waarvan we de sfeervolle openingstrack en eerste single “Fortune” selecteerden om op de bijgaande video ter illustratie mee te geven. Andere leuk klinkende songs op “White Flemish Trash” zijn naast de albumtiteltrack zelf ook het laid back gebrachte “Lucky”, het zachtjes rockende en van allerlei geluidjes voorziene “Sparrows” en het Bowie-eske “No Future”.

Erg leuk zijn ook de foto’s die op deze cd terug te vinden zijn: drummer Patrick Clauwaert als peuter met een sigaret in de mond siert het zilveren cd-schijfje zelf, terwijl de binnenzijde van de cd-hoes een piepjonge Teuk Henry met een mini-speelgoedgitaartje toont en de voorzijde van de hoes Jef Mercelis als jonge snaak ineengedoken in een soort wasmand of afvalemmer laat zien. Bedoelt hij dan ook zichzelf als hij het heeft over ‘White Flemish Trash’? Wij zien hem alvast niet op die manier want daarvoor heeft hij ons op muzikaal vlak toch al heel veel moois geboden en hij heeft ons zeker ook in de toekomst nog heel veel aangename muziek te bieden.

(valsam)

 

28 oktober 2021: KBK, Boulevard D’Ypres 20, Brussel, BE
5 november 2021: Djingel Djangel, Bordeauxstraat 7a, Antwerpen, BE